Sistemul Damon

Orto16

Sistemul Damon reprezinta o evolutie pe planul aparatelor ortodontice fiind un mecanism pasiv autoligaturant.Foloseste forte extrem de mici (aceleasi ca si presiunea din capilare de la nivelul ligamentului periodontal 20-26g/cm * Schwarz),cat si creeaza o frictiune semnificativ redusa comparativ cu aparatele fixe conventionale sau cele cu autoligare activa. Reducind in mare masura frictiunea in Orto17sistemul ortodontic Damon, arcul de forta redusa poate actiona la capacitatea maxima, stimulind astfel o deplasare a dintelui care este mult mai apropiata de aspectul biologic normal. Forte scazute pe tot parcursul tratamentul inseamna in acelasi timp si comfort crescut pentru pacient ( 0,25 g/cm *).

Bracketurile cu autoligare pasiva din sistemul Damon anuleaza necesitatea de utilizare a ligaturilor elastomerice. Ligaturi conventionale de tipul celor elastice si a celor din otel inoxidabil fac imposibila aplicarea fortelor optime, datorita frictiunii. Inelele elastice isi pierd jumatate din elasticitate la citeva zile dupa ligare, compromitind astfel controlul asupra dintelui. Ele demonstreaza o retentie ridicata a placii dentare si cresc numarul de microorganisme care se ataseaza de aparatele ortodontice in timpul tratamentului, prin aceasta marind incidenta decalcificarilor survenite in cursul tratamentului. Pina si ligaturile elastice cu eliberare de fluor pierd in decurs de doua saptamini aproape 90% din capacitatea lor de protectie cu fluor.

Datorita fortelor reduse si tehnologiei integrate in sistemul Damon scad semnificativ numarul cazurilor ce necesita extractii in scop ortodontic.

  • Thomas M.Graber,Vanarsdall,Vig :”Current principles&techniques” Treatment of the face with biocompatible orthodontics,pag.753 Dwight H. Damon
  • Profitt, W.R. and Field, H.W.: The Biological Basis of Orthodontic Therapy, Contemporary Orthodontics
  • Wiltshire, William: Determination of Fluoride from Fluoride-Releasing Elastomeric Ligature Ties, American Journal of Orthodontics, Vol. 120, No. 4, 1996