Endodontie

O carie profundă, un accident, o fractură a unui dinte sunt doar cateva din situatiile în care tratamentul pe canale, scoaterea nervului, este singura soluție pentru a evita extracția.

Obiectivele majore ale tratamentului pe canale sunt eliminarea bacteriilor și obturarea etanșă a întregului spațiu radicular.  Lucru delicat dacă se ține seama de anatomia variată a rădăcinilor, cu canale care se bifură și se intersectează și care adăpostesc bacterii.

Aceste canale trebuie întâi identificate, o singură rădăcină poate avea mai multe canale. Accesul spre canale se face minim invaziv, pentru a nu preliclita rezistenta dintelui.

Apoi se pătrunde cu ace foarte fine până la varful rădăcinii. Aceasta etapă de stablire a lungimii rădăcinii se face cu ajutorul unui aparat special, apex-locatorul. Noi folosim un apex-locator japonez produs de firma Morita, care are o precizie foarte mare, acesta fiind studiat in numeroase articloe de specialitate. Astfel este minimizată posibilitatea dapășirii vârfului rădăcinii cât și a tratamentul incomplet, ceea ce crește semnificativ rata de succes a tratamentului.

După ce canalele sunt permeabile și se stie lungimea lor, se trece la etapa de lărgire a lor, cu ajutorul unor ace speciale din titan foarte flexibile și rezistente. Noua forma a canalelor permite pătrunderea  soluțiilor dezinfectante pe tote suprafețele. În cazul unor infecții pronunțate, se va introduce un medicament pe canale pentru o perioadă de 1-2 săptămâni.

Pentru a preveni contaminarea suplimentară a rădăcinilor cu bacterii este important ca saliva să nu ajungă în contact cu acestea. De aceea noi folosim sistemul de digă, respectiv se aplica un cauciuc pe dintele în tratament care îl izolează de restul gurii. Folosirea sistemului de digă are mai multe avantaje și crește rata de succes al tratamentului endodontic.

În final, plombarea canalelor radiculare se face cu un material biocompatibil. Dintele este astfel pregătit pentru restaurarea finală a coroanei.

Tot tratamentul se efectuează fără durere, sub anestezie, iar un dinte corect tratat endodontic are un prognostic foarte bun.

01
 02
 03
 04